
Informatie verwerken 
 

Deze week een prachtig voorbeeld hoe je het juiste speelplan kan maken op basis van het 

biedverloop en de start. 

 

Voordat we aan het spel beginnen eerst een eenvoudige vraag. 

 

Board 18 

East Deals 

N-S Vul 

 

 

N 

W  E 

S 
 

 

♠ Q 10 5 3 2 

♥ 4 3 

♦ J 6 

♣ A K 10 6 
  

Je mag starten tegen 5♦ in een biedverloop waarin je partner na je 2♠ (Muiderberg) heeft 

gesteund. Wat start je?  

Dat is toch eenvoudig, ♣A toch? Natuurlijk start je tegen een troefcontract met een goede 

honneur combinatie. Deze regel is essentieel bij de analyse van de start.  

 

Board 18 

East Deals 

N-S Vul 

♠ A 7 

♥ K 10 2 

♦ A Q 10 9 8 7 

♣ Q 5 
 

 

N 

W  E 

S 
 

 

 

♠ 8 

♥ A 8 6 5 

♦ K 4 3 2 

♣ J 4 3 2 
 

West North East South 

    2 ♠1 Pass 

3 ♠ 4 ♦ Pass 5 ♦ 

All pass       

1. Muiderberg 

Na dit biedverloop zit je als Noord in 5♦ en Oost start ♠2. Wat is je speelplan?  

Allereerst ga je naar je verliezers kijken, 2♣ en 1♥ verliezer, dat is één teveel. Hoe kom je van 

een verliezer af? Je kan 3 keer ♥ spelen en hopen dat ze 3-3 zitten en dat ze geen ♣ nakomen. 

Die kans is natuurlijk nul. Beide spelers weten dat ♣ de tweede kleur is van de Muiderberg, 

dus komen altijd ♣ na.  



Dus, je zult je ♥ verliezer op een ♣ kwijt moeten. Maar die ♣'s zien er niet uit alsof dat ooit 

een slag gaat opleveren. Waarom heeft Noord of Zuid niet ♣10 erbij dan was het eenvoudig 

geweest?  

Hoe zitten de klavers verdeeld en waar zitten ♣AK? Als Oost ♣AK heeft dan kan je eerst ♣V 

spelen en vervolgens naar de ♣B en die ga je dan maken. Wordt dat je speelplan?  

Ik hoop het niet, want ga eens terug naar het begin van dit artikel. Heeft Oost ♣AK? Nee, dan 

was dat wel de start geweest, hebben we net geconcludeerd. Dus streep door dit speelplan.  

Kan West ♣AK hebben? Zou kunnen maar de kans is niet echt groot. Dan heeft de openaar 

wel een hele magere Muiderberg gehad. Geen punten in zijn tweede kleur en ook in de ♠'s 

heeft hij geen aanliggende honneurs, want er werd gestart met ♠2. Oost heeft dus niet 

♠HVxxx of ♠VBxxx.  

Conclusie de ♣AK zitten verdeeld over Oost en West. Weten we ook hoe de ♣ verdeling is? 

Ja, dat hebben ze verteld met hun Muiderberg opening! Oost heeft 4 of 5♣ en West dus 3 of 

2♣.  

Wat kunnen we met al deze wetenschap? Kan je als leider dan altijd één ♣ slag maken?  

Dit is de 5-2 situatie.  

Vx 

Ax   Hxxxx 

            Bxxx  

Hoe maak je nu altijd een ♣ slag? Zie je het? Je speelt ♣V voor. Als Oost de ♣H speelt, dan 

speel je later uit beide handen een kleine ♣ en valt ♣A en maak je later de ♣B. Als West ♣V 

neemt dan speel je later naar ♣B en moet Oost wel opgaan met de ♣H. Eenvoudig! Nogmaals 

je weet door de start 99% zeker dat de ♣ honneurs bij de tegenpartij verdeeld zijn!  

Dit is de 4-3 situatie.  

Vx 

Axx   Hxxx 

            Bxxx  

Je speelt weer ♣V. Als West die neemt speel je later weer naar de ♣B. Als Oost die neemt met 

♣H dan speel je de 2de keer weer kleine ♣ uit beide handen. Nu valt ♣A niet, maar je zit in 

een troefcontract en je speelt later de 3de ♣ en die troef je in en nu valt ♣A wel en je kan later 

genieten van je vrije ♣B!  

Je moet in het laatste geval dus wel zorgen dat je voldoende entrees hebt om de 3de ♣ te 

spelen en te troeven en vervolgens weer kunt oversteken om je ♣B te maken.  

  



 

Board 18 

East Deals 

N-S Vul 

♠ A 7 

♥ K 10 2 

♦ A Q 10 9 8 7 

♣ Q 5 
 

♠ Q 10 9 6 4 

♥ Q J 9 7 

♦ 5 

♣ K 9 7 
 

 

 

N 

W  E 

S 
 

 

♠ K J 5 3 2 

♥ 4 3 

♦ J 6 

♣ A 10 8 6 
  

 

♠ 8 

♥ A 8 6 5 

♦ K 4 3 2 

♣ J 4 3 2 
 

West North East South 

    2 ♠1 Pass 

3 ♠ 4 ♦ Pass 5 ♦ 

All pass       

1. Muiderberg 

Terug naar ons spel. Start ♠2 uit.  

Je bedankt je partner voor de dummy en voordat je één kaart speelt, analyseer je het 

biedverloop en de start en maak je het winnende speelplan, want je hebt alle benodigde 

informatie door het biedverloop en de start ontvangen!  

Je neemt ♠A, trekt 2* troef met ♦AV en speelt vervolgens ♣V. Stel Oost neemt ♣A en speelt 

♥4 terug. Je pakt ♥H en speelt ♣5, 6, 3, 9. West speelt ♠ terug die troef je in Zuid. Je speelt 

♣4, K, ♦7 en ♣8. Je steekt over met een troef en gooit op ♣B je verliezende ♥ weg. 5♦ 

contract!  

Kan 5♦ down? Ja, met een ♥-start, want hebben OW een ♥ slag ontwikkeld voordat de leider 

een ♣ slag heeft ontwikkeld. Dat noemen we een double dummy start, die is in de praktijk niet 

te vinden.  



    

Dit waren de resultaten. Er zaten weinig paren in 5♦ (of 3SA wat een nog veel mooier 

contract is). Dat kan o.a. komen doordat West na een 2♠ (Muiderberg) van partner 

waarschijnlijk direct 4♠ heeft geboden met deze gunstige kwetsbaarheid. En dan zit Noord 

heel lastig. Zowel 5♦ als Doublet bieden is lastig, omdat het 4♠ bod ook sterker kan zijn!  

 

 


