
Eén spel voor beide partijen leerzaam 
 

Afgelopen donderdag kwam het volgende spel voor, dat we eerst bekijken vanuit Oost/West 

en later vanuit Zuid, de leider. 
 

None Vul ♠ A 7 4 3 

♥ 7 6 5 2 

♦ Q J 2 

♣ 3 2 
 

♠ J 9 

♥ A K Q J 9 8 

♦ 7 6 

♣ J 9 7 
 

 

 

N 

W  E 

S 
 

 

West North East South 

      1 ♣1 

1 ♥ Dbl2 Pass 2 ♣3 

2 ♥ Pass4 Pass 3 ♣ 

Pass Pass 3 ♥ 4 ♣ 

Pass 5 ♣ All pass   

1. 16+, 0+♣ 

2. 5-7 of 11+ balanced zonder H-stop 

3. 5+♣ 

4. 5-7, niets te melden 

Na deze biedserie  - die in een natuurlijk systeem ongeveer hetzelfde kan gaan - start je tegen 

5♣ met ♥A en deze dummy verschijnt, je partner speelt ♥3 (laag=even) en de leider de ♥4. 

Wat speel je na?  

Veilig ♥ na? Of ♦7? Maar als leider singleton ♠ en ♦ K954 heeft dan heb je zijn ♦ probleem 

opgelost. Of ♠B? Maar als leider ♠V10x en ♦ Ax heeft dan heb je zijn ♠ probleem meteen 

opgelost. 

Kan partner je helpen? In het Spel van de Week van 4 februari heb ik het Lavinthal signaal 

besproken. En daarin aangegeven dat het signaal ook nuttig is met een singleton in de dummy. 

Partner kan dan zijn voorkeur geven voor de kleur die je kan nakomen.  

Terug naar dit spel. Maar er ligt hier toch helemaal geen singleton in de dummy? Dat klopt, 

maar zowel als Oost als West weten door het biedverloop dat de leider wel maximaal een 

singleton heeft. Dus dan kan je deze regel ook toepassen. En dan betekent ♥3 dus niet een 

even aantal, maar ik heb voorkeur voor de laagst overgebleven kleur in dit geval dus ♦!  

En laat je partner nu ♦ AH hebben! Mooi toch, zo'n afspraak?  

Ja, dat is het zeker, alleen waarom zo moeilijk doen, als het ook makkelijk kan. Laten we de 

Oost hand er even bij halen.  

https://9003.bridge.nl/app/uploads/2021/02/Spel-van-de-week-04feb.pdf


   

♠ J 9 

♥ A K Q J 9 8 

♦ 7 6 

♣ J 9 7 
 

 

 

N 

W  E 

S 
 

 

♠ 10 8 5 2 

♥ 10 3 

♦ A K 9 8 5 4 

♣ 6 
  

West North East South 

      1 ♣1 

1 ♥ Dbl2 Pass 2 ♣3 

2 ♥ Pass4 Pass 3 ♣ 

Pass Pass 3 ♥ 4 ♣ 

Pass 5 ♣ All pass   

Na 3♣ - pas - pas werd nu 3♥ geboden. Je partner heeft minstens 6♥ en je wilt toch een 

steunen met die singleton ♣ en ♦AH. Alleen het is veel handiger, beter om dit met 3♦ te doen. 

Hiermee geef je niet alleen een ♥ steuntje, maar ook een uitkomst aan.  

Stel dat West ♥AVBTxx heeft dan is hij je intens dankbaar dat hij ♦ kan starten!  

En op dit spel heb je na je ♥A start ook totaal geen problemen meer, binnen 0.1 seconde ligt 

♦7 op tafel en gaat 5♣ zelfs 2 down. Want na ♦AK volgt een derde ♦ voor een troefpromotie 

van je ♣B!  

Wat is het bridgeleven toch mooi, als je partner het makkelijk maakt.  

  



Nu hetzelfde spel bekeken vanuit de leider. 

 
♠ A 7 4 3 

♥ 7 6 5 2 

♦ Q J 2 

♣ 3 2 
 

 

N 

W  E 

S 
 

 

 

♠ K Q 6 

♥ 4 

♦ 10 3 

♣ A K Q 10 8 5 4 
 

West North East South 

      1 ♣1 

1 ♥ Dbl2 Pass 2 ♣3 

2 ♥ Pass4 Pass 3 ♣ 

Pass Pass 3 ♥ 4 ♣ 

Pass 5 ♣ All pass   

Je zit als Zuid in 5♣ en krijgt ♥A start en ♥H na. Pff, je bent nog niet down. Wat is je 

speelplan?  

Je hebt 7♣, 3♠ slagen en als de ♠3-3 zitten dan is dat nummer 11. Troeftrekken, West heeft er 

3 en Oost 1, die gooit 2♦ weg. 

En nu meteen ♠ spelen en hopen dat die 3-3 zitten? Dat gebeurde aan één tafel en toen ze niet 

3-3 zaten was 5♣ down. 

West heeft 6♥ en 3♣. Als West 3♠ heeft, dan heeft hij een singleton ♦. Dan was hij 

waarschijnlijk wel ♦ nagekomen in plaats van ♥ door te spelen, waarvan hij zeker weet dat die 

getroefd wordt. Het ziet er dus naar uit dat de ♠ niet 3-3 zitten en dat Oost 4♠ heeft. Is er dan 

nog een kans?  

Als je slagen tekort komt, dan denk ik altijd meteen aan een ingooi of een squeeze. In dit spel 

valt er niets in te gooien. Dus een squeeze. Wat waren ook weer de gouden regels voor een 

squeeze?  

- Er is één speler die als enige in twee kleuren een "stop" heeft. 

In dit spel moet Oost dus naast de 4♠ ook de "stop" in ♦ hebben, dus zowel de ♦A als de ♦H.  

- Je hebt communicatie met de dwang kleuren. 

Dat is in orde want met die ♠ plaatjes kan je van Noord naar Zuid en andersom.  

- "Rectify the count", of te wel zorg dat je nog maar 1 verliezer heb. 

Oeps, dat gaat niet lukken, je hebt op dit moment 2 verliezers en je kan niet eerst even een 

slag afgeven. Wat nu? Gaat nu een squeeze ook niet lukken? Waarom schrijf je dan dit 

artikel?  



De regel “rectify the count” is van toepassing voor een “simple squeeze”, dit is het meest 

voorkomende type. In dit geval heb je echter twee verliezers en is er toch sprake van een 

squeeze.  

Voor de duidelijkheid laat ik nu alle kaarten zien. Je hebt na het troeftrekken nog twee keer 

troef gespeeld en dit is de situatie.  

 
♠ A 7 4 3 

♥ 7 

♦ Q 

♣ — 
 

♠ J 9 

♥ Q J 

♦ 7 6 

♣ — 
 

 

 

N 

W  E 

S 
 

 

♠ 10 8 5 2 

♥ — 

♦ A K 

♣ — 
  

 

♠ K Q 6 

♥ — 

♦ 10 3 

♣ 4 
 

Je speelt nu ♣4, West is niet belangrijk, in Noord gooi je ♥7 weg en Oost? Wat doet Oost 

weg?  

Als hij een ♠ weg doet is heeft de leider 4♠ slagen en is het 5♣ contract. Dit gebeurde aan 

twee tafels.  

Als Oost een ♦ honneur wegdoet kan Zuid ♦3 voor de V en de A spelen en is ♦10 hoog en ook 

weer 5♣ contract. Dat had aan één tafel kunnen gebeuren, want ♦A werd weg gedaan. Het is 

natuurlijk wel spannend, want als West een ♦ honneur heeft dan ben je gevoelig down, maar 

het is je enige kans en zoals in de vorige Spel van de Week al aangegeven in een 

butler/viertallen wedstrijd moet je bij manches en slem voor de enige maakkans gaan.  

Dit type squeeze heet een “strip squeeze”. Hierbij komt een speler in dwang en moet hij een 

winnaar wegdoen (in dit geval een ♦ honneur) waardoor de leider een extra slag kan 

ontwikkelen. 

  



Zie je ook belangrijk de communicatie bij een squeeze is? Stel het spel ziet er als volgt uit:  

 
♠ A K Q 3 

♥ 7 

♦ Q 

♣ — 
 

♠ J 9 

♥ Q J 

♦ 7 6 

♣ — 
 

 

 

N 

W  E 

S 
 

 

♠ 10 8 5 2 

♥ — 

♦ A K 

♣ — 
  

 

♠ 7 6 4 

♥ — 

♦ 10 3 

♣ 4 
 

De verdeling en de punten zijn gelijk gebleven, alleen nu heeft Noord alle ♠ plaatjes. Je mag 

nog één slag verliezen en speelt weer ♣4, Noord ♥7 weg en Oost kan nu rustig een ♦ honneur 

weg doen. Je kan wel ♦ spelen en ♦10 hoog maken, maar je komt niet meer in je hand! 

Dit was het hele spel.  

Board 11 

South Deals 

None Vul 

♠ A 7 4 3 

♥ 7 6 5 2 

♦ Q J 2 

♣ 3 2 
 

♠ J 9 

♥ A K Q J 9 8 

♦ 7 6 

♣ J 9 7 
 

 

 

N 

W  E 

S 
 

 

♠ 10 8 5 2 

♥ 10 3 

♦ A K 9 8 5 4 

♣ 6 
  

 

♠ K Q 6 

♥ 4 

♦ 10 3 

♣ A K Q 10 8 5 4 
 

Een mooi spel met leermomenten voor de tegenpartij en de leider.  

 


